Monday, February 28, 2011

TAK BANGGA JADI MELAYU, BUANGLAH NIK ITU KAN KHUSUSNYA UNTUK MELAYU?

Nampaknya Nik Aziz kemaruk lagi. Kemaruknya dah sampai air naik ke kepala. Mula-mula tak bangga jadi Melayu. Lepas tu, katanya kedudukan orang Melayu wajib dipertahankan kerana orang Melayu majoriti. Tak tup, sekali lagi nampaknya bencikan Melayu malah sanggup jadi orang Asli asalkan Islam.
Setahun lalu perli orang Asli keturunan Jakun sebagai bangsa yang tidak beradab. Lepas tu sebulan lalu baru minta maaf, kerana etnik Jakun telah menyebabkan PAS hilang kerusi di DUN Galas.
Kalu gitu, baiklah NIk Aziz buangkan saja gelaran keturunannya NIK kalaupun tak nak pakai gelaran Datuk. Nik silsilahnya ada hubungan dengan raja=raja Melayu. Ia adalah keturunan Melayu. Kalau tak bangga jadi Melayu, jangan pakai pangkar Datuk kerana hanya raja=raja Melayu sahaja yang mengurniakan gelaran tersebut. Jauhkan apa saja ikon yang bersifat Melayu, wahai Tok Guru yang semakin kemaruk kuasa.
Barangkali Tok Guru lupa, kalau bukan kerana orang Melayu maka tidaklah ada peluang Tok Guru nak bergelar yang berhormat. Tengok sahaja berapa ramaikah pengundi Melayu dalam kawasan Tok Guru. Kalau dah tak bangga dengan orang Melayu, maka pergilah Tok Guru cari tempat bertanding dalam kawasan lebih 80 peratus bukan Melayu. Kali tu barulah Tok Guru akan sedar betapa besarnya pengorbanan orang Melayu bagi membolehkan Tok Guru jadi wakil rakyat.
Tok Guru juga mempunyai imej Melayu. Dalam masyarakat Melayu Tok Guru adalah segala-segalanya kerana dianggap orang yang berilmu. Kalau Tok Guru bukan orang Melayu, tentunya penghormatan yang tinggi tidak akan Tok Guru peroleh. Kalau tak sedar lagi betapa bangganya jadi Melayu, eloklah Tok Guru tukar sahaja nama jadi Ah Chik anak lelaki Eh Weng atau apa sahaja nama bukan berbau Melayu. Nak pakai nama Arab pun pakailah, orang dah tak heran kerana Tok Guru bagaikan kacang lupakan kulit.
Politik murahan Tok Guru telah lama orang sedar, cuma Tok Guru sahaja belum pulih dalam koma.

1 comment:

  1. raja=raja melayu???? raja gobal=bapak ko.. pundek

    ReplyDelete